1. december 2015 0:00

Dne 9. decembra 2015 bo začela veljati Uredba (EU) 2015/751 Evropskega parlamenta in Sveta o medbančnih provizijah za kartične plačilne transakcije (v nadaljevanju: Uredba). Uradno objavo najdete na spletni strani http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX%3A32015R0751.

Uredba vpliva tudi na poslovanje Erste Carda s prodajnimi mesti. Predvsem gre za področje t. i. medbančnih provizij. Ker ima kartica Diners Club le enega izdajatelja v posamezni državi (v Sloveniji je to Erste Card), v primeru transakcij v državi (npr. slovenska kartica na slovenskem prodajnem mestu) ni medbančnih provizij, so pa stroški, navedeni spodaj. Medbančne provizije pridejo pri kartici Diners Club v poštev pri transakcijah med državami (npr. avstrijska kartica na slovenskem prodajnem mestu). V tem primeru bo tudi pri kartici Diners Club medbančna provizija skladna z Uredbo. Vpliva pa na provizijo za sprejemanje kartice Diners Club poleg medbančne provizije še vrsto drugih dejavnikov:

• strošek gostovanja na POS-terminalih,
  • strošek procesnih centrov za procesiranje,
  • financiranje člana v povprečju 30 dni,
  • strošek rizika (izterjave), ki v celoti pripada izdajatelju kartice,
  • licenčnina.

Skladno z Uredbo bomo uvedli novo, t. i. EU-specifikacijo, na kateri bodo skladno z Uredbo dodatne informacije o stroških, povezanih s plačilnimi transakcijami.

EU-specifikacije bomo prodajnim mestom posredovali do 10. v mesecu za pretekli mesec, z začetkom januarja 2016. Ker bodo EU-specifikacije zelo obsežne, je najbolj smiselno, pa tudi ekološko, da vam jih bomo posredovali le na e-naslov podjetja. Če nam svojega še niste sporočili, vas vljudno prosimo, da nam ga čim prej sporočite na pos@erstecard.si. Hvala.

Hkrati vas obveščamo, da bo Erste Card, d. o. o., skladno z Uredbo zagotavljal podatke tudi po izvršitvi posamezne plačilne transakcije. Zaradi obsežnosti tovrstnih informacij vas prosimo, da nas o potrebi po zagotavljanju tovrstnih informacij obvestite na e-naslov pos@erstecard.si, in zagotovili vam bomo prejemanje tovrstnih informacij skladno z Uredbo.

Več informacij ...