separator separator separator
 
24. november 2017 0:00

Filmske poslastice za konec leta

Za vse zahtevne filmofile je v novembru dobro poskrbel ljubljanski Liffe, na katerega bomo spet težko čakali. Konec leta pa je čas tudi za lažje vsebine in teh ne bo malo. V naše kinematografe v decembru prihaja pester nabor filmov, od tega kar 5 nadaljevanj bolj ali manj uspešnih predhodnikov.

Nadaljevanke

Za vse privržence znanstvenofantastičnih akcijskih filmov bo za ogled na voljo naslednji v (dolgi) vrsti sage Vojne zvezd: Poslednji Jedi (Star Wars: The Last Jedi). Obljublja nam šokantna razkritja, povezana s preteklostjo. Pred ogledom tega filma je torej zelo priporočljiv pregled preteklih filmov. Kot nadaljevanje prvega filma bo tekla tudi zgodba v akcijski pustolovski komediji Jumanji: Dobrodošli v džungli (Jumanji: Welcome to the Jungle), sicer uspešnici izpred 22 let.

Glasbena komedija Prava nota je v letu 2012 dokaj presenetljivo postala uspešnica, ki je postregla z dobrim izborom in izvedbo glasbe. Letos bo tako na vrsti že tretji del, Prava nota 3 (Pitch Perfect 3), od katere sicer ne moremo pričakovati zahtevnejše zgodbe, vsekakor pa smo lahko zahtevni vsaj v pričakovanju glasbenih užitkov.

Medvedek Paddington 2 (Paddington 2) je nadaljevanje uspešne družinske komedije. Po igralski zasedbi sodeč (Hugh Grant, Brendan Gleeson, Jim Broadent,…) lahko pričakujemo gledalcu všečen film, je pa film sinhroniziran, zato bo kvaliteta v veliki meri odvisna od slovenske sinhro ekipe.

Kot zadnje nadaljevanje omenimo še francoski dokumentarni film Potovanje cesarskega pingvina 2: Klic (L'empereur / March of the Penguins 2: The Call), v katerem nas režiser (med drugimi) s posnetki iz podmornice in dronov popelje po čudoviti Antarktiki in njenih neusmiljenih pogojih za preživetje.

Od drame do drame

Naj kot prvo omenimo dramo slovenskega režiserja Janeza Burgerja Ivan, ki je na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela nagrado za najboljši igrani celovečerec, prejel pa je tudi nagrado vesna za najboljšo žensko vlogo (Maruša Majer), najboljši scenarij, najboljšo fotografijo, glasbo ter nagrado Žirije slovenskih filmskih kritikov, pa še kaj bi se našlo. Gre za osebno dramo s korupcijskim ozadjem, v osnovi pa je to zgodba o sprejemanju napačnih odločitev.

Nadaljujemo z misteriozno dramo Kabinet čudes (Wonderstruck), ki je namenjena mlajši populaciji in njihovi prečudoviti domišljiji. Film je režiral Todd Haynes, mlado igralsko zasedbo pa dopolnjuje tudi izkušenejša Julianne Moore.

Skoraj presenetljivo bo v decembru na voljo le en nov film v skupini romantičnih komedij, t. j.  Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick), v kateri nastopajo odlični Kumail Nanjiani,  Zoe Kazan, Holly Hunter in Ray Romano.

Francoska produkcija nam je v zadnjih nekaj letih ponudila veliko kvalitetnih dram, zato se lahko veselimo komične drame Madame (Madame), posnete po zgodbi Amande Sthers. Tudi igralska zasedba nas še nikoli ni pustila hladnokrvnih (Toni Collette, Harvey Keitel, Rossy de Palma, Michael Smiley idr.)

V decembru si bomo lahko ogledali kar 4 biografske drame, in sicer Moč tišine: Zgodba o Bracu (Power of Silence: The Story about Braco), ki je nastala v hrvaško - izraelski koprodukciji, režiral pa ga je Janko Sedlar,  Do zadnjega diha (Breathe), zgodba o Robinu in Diani Cavendish,  Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost (Loving Vincent), ter Največji šovman (The Greatest Showman), o P. T. Barnumu, »očetu šovbiznisa«, z močno holivudsko igralsko zasedbo (Hugh Jackman, Zac Efron, Zendaya, Rebecca Ferguson, Michelle Williams,…)

Risanke za male in velike

Ne nazadnje omenimo še animirano komično pustolovščino Bikec Ferdinand (Ferdinand), posneto po knjižni uspešnici Munroa Leafa. Celovečerne risanke so davno prerasle otroška zanimanja in jih z veseljem gledamo tudi odrasli. Posledično smo postali tudi zahtevnejši pri njihovi sinhronizaciji, za katero moramo reči, da je močno napredovala.