separator separator separator
 
24. november 2017 0:00

Kako doživeti in preživeti Ski-Open

Vsi smučarski in deskarski navdušenci si želimo čim prej nabrusiti naše dilce in se spustiti po snežnih strminah. Vendar pa je od naših zadnjih snežnih užitkov minilo že precej časa, zato se je potrebno na novo sezono dobro pripraviti. Pri smučanju in deskanju so sile, ki delujejo na telo, velike, kar od nas terja tudi posebno telesno pripravljenosti in pozornost.

Malo strahu nas naredi previdnejše

Naš aktivni dopust se na žalost lahko prehitro konča zaradi lažjih ali težjih poškodb, kar posledično pomeni tudi, da lahko zaključimo celotno smučarsko sezono. Pogoste so poškodbe kolen (pretrgane kolenske vezi) in hrbtenice (zlom vretenc), pa tudi poškodbe glave. Polomimo si lahko marsikateri del okončin, na primer zapestje, ključnico, golen in gleženj. Pojavlja pa se tudi poškodba palca, tako imenovani »smučarski palec«.

Kako zmanjšati možnost poškodb?

Pogosto je krivda povsem na naši strani. Vzrok za tovrstne poškodbe so neprimerna hitrost na smučišču, nepravilna oprema, slaba telesna pripravljenost.

Osebna pripravljenost

Poleg že omenjene skrbi za dobro telesno pripravljenost se moramo držati še nekaterih pravil. Pred začetkom smučanja je pomembna dobra, energetsko bogata prehrana. Poskrbeti moramo tudi za dovolj tekočine, ne smemo pa piti alkohola, saj le ta upočasnjuje reflekse in povzroča utrujenost mišic

Smučati ne smemo utrujeni. Ko prispemo na območje smučišč, se najprej nekoliko odpočijemo. To velja predvsem, če je za nami daljša vožnja.

Pred samim pričetkom se je potrebno dobro ogreti ter po njem tudi ohladiti. Ne smemo pa pozabiti, da prepoteni ne smemo vztrajati na nizkih temperaturah, temveč se je potrebno čim prej umiti in preobleči.

Oprema

Naj nas ponudba v trgovini ne zanese preveč. Imeti moramo sebi, svojemu znanju in telesni pripravljenosti primerno opremo. Nikakor ne smemo pozabiti na zaščito glave. Uporaba čelade je zelo priporočljiva.

Še posebej moramo biti pozorni pri uporabi povsem nove ali izposojene opreme. Zavedati se moramo, da je nismo navajeni, kot bi bili lastne »stare« in že preizkušene, zato ne vemo povsem dobro, kako se bo le–ta v določenih primerih odzvala.

Kaj pa naša okolica?

Brez izjeme se moramo držati navodil na smučišču. NE smučamo po neoznačenih progah. Teren tam ni utrjen in ga tudi ne poznamo. Smučamo tam, kjer je podlaga ustrezna našemu znanju in telesni pripravljenosti.

Tako kot v prometu moramo na smučišču paziti tako nase kot tudi na druge, ki lahko zaradi zgoraj naštetih vzrokov poškodujejo sebe in druge.