separator separator separator
 
24. november 2017 0:00

Tudi domače živali pozimi zebe

Nekatere od nas zebe malo bolj, nekatere manj. Tako smo tudi oblečeni - nekateri bolj, nekateri manj. Enako velja za živali, nekatere zimo bolje prenašajo kot druge. Predvsem pa je potrebno skrb zanje prilagoditi njihovim zmožnostim, starosti in možnim zdravstvenim težavam.

Živali, ki čez celo leto bivajo zunaj, pozimi potrebujejo toplo zavetje. Priporočljivo je, da se hiška dobro izolira in se prepreči vdor hladnega zraka. Žival mora imeti na voljo dovolj hrane in vode. Ne smemo pa pozabiti, da tako hrana kot tudi voda lahko hitro zmrzneta, zato ju moramo postaviti na primerno mesto, vodo pa tudi večkrat menjati. Priporočljivo je tudi, da se žival dovolj giba, s čimer jo še dodatno ogrejemo. Aktivnosti moramo le prilagoditi njenim zmožnostim.

Obleči ali ne obleči?

Živali, ki sicer bivajo v naših hišah in imajo tudi kratko dlako, bo zunaj precej bolj zeblo. Nič ni narobe, če takšno žival oblečemo v plašček, ko jo peljemo na sprehod. S tem se lahko izognemo tudi možnim zapletom, kot je vnetje mehurja.

Sol na cesti je dobra proti zmrzali, za tačke pač ne

Ceste in pločniki so zaradi splošne varnosti praviloma posipani s peskom in soljo. Tako obstaja manjša verjetnost, da bomo tako mi kot tudi naš ljubljenček padli na ledu, vendar pa to tudi pomeni, da se sol prime na njihove tačke. Da preprečimo razjede na blazinicah, jih po vsakem sprehodu temeljito umijemo.

Kako se spopasti s pirotehniko?

Že nekaj let bijemo aktivno bitko proti uporabi pirotehničnih sredstev, ki niso nevarna le za ljudi, temveč tudi za živali. Ugotoviti moramo, da smo nekaj uspehov že dosegli, smo pa še daleč od želenega stanja. To obdobje je za živali zelo stresno, zato jim moramo po najboljših močeh pomagati. Ker vemo, da se pokom ne bomo mogli izogniti, se skušamo izogniti takšnim situacijam.

Sprehode s psom tako opravimo tam, kjer se ljudje ne zadržujejo, mestnim središčem se izogibamo.

Živali same zase ne morejo poskrbeti, kot dobri gospodarji in njihovi prijatelji poskrbimo zanje mi.