separator separator separator
 
24. oktober 2017 0:00

Čas za šege in običaje

Jesenski prazniki so močno povezani z ljudskimi običaji in šegami, ki izhajajo še iz poganskega obdobja.

Martinovo, 11. 11.

Martinovo se danes praznuje predvsem kot praznik vina, v preteklosti pa se je z njim zaključevalo jesensko delo na polju. Praznik sega v obdobje poganstva, ko so se naši predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in prosili za obilno prihajajoče leto. Dandanes je običaj vezan na krščanstvo. Na ta dan se mošt spremeni v vino. V skladu s šegami lahko blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa.

Običaj martinovanja nosi ime po krščanskem svetniku Martinu iz Toursa. Sv. Martin  Tourski je bil cerkveni konjeniški častnik v Galiji. Bil je skromen, dober in nesebičen, zato so ga imeli ljudje zelo radi. Proti njegovi volji so ga izvolili za škofa. Ko so prišli k njemu, da bi mu sporočili, da so ga imenovali za škofa, se je v svoji skromnosti skril med gosi, goske pa so ga z gaganjem izdale. Zato še danes za martinovo pripravljamo pečeno gos.

Noč čarovnic, 31. 10.


Noč čarovnic je praznik, ki izhaja iz obdobja Keltov. Na ta dan se zvečer na okna in pred vrata postavijo izdolbene buče s svečo. Po keltskem koledarju naj bi se v tem času pričela zima. To je bil zanje čas  mraza in teme, čas hudobnih duhov in čarovnic, ki so ugrabljale ljudi. Da bi jih pregnali, so kurili kresove in skakali čeznje. Kasneje so začeli prižigati sveče v votlih bučah. Ogenj oz. njegova svetloba je Keltom pomenila sonce. Angleška beseda Halloween je okrajšava za All hallow's eve, torej večer vseh svetih.

Vsi sveti, 1. 11.


Praznik se v Sloveniji danes uradno imenuje dan spomina na mrtve. Tudi ta, danes krščanski praznik, izhaja iz keltskih časov, ko so na ta dan častili gospodarja smrti Samhaina. Čas okoli zimskega sončnega obrata je čas mrtvih. Njihove duše naj bi se v dolgih nočeh vračale na svet. Pri nas se je do danes ohranila šega, da gospodinje spečejo hlebčke (imenovane prešice, vahtiči, krapci) iz različnih vrst moke in jih delijo revežem ob pokopaliških vratih ali pred cerkvijo.

Krščanstvo je običaj spremenilo v smeri prikazovanja duš, ki so ostale v vicah in se morajo očistiti grehov, preden jim bo dovoljen prehod v nebesa.

Jesenske praznike preživite ob dobri kapljici s prijatelji in družino, se zabavajte z izrezovanjem buč in se v dobri družbi spomnite na vse, ki jih ni več med nami.