separator separator separator
 
24. oktober 2017 0:00

Jesen ob dobri knjigi

Vsak letni čas je čas za branje knjig. Za lažjo odločitev pri izbiri vam ponujamo nekaj naslovov različnih žanrov, ki vam lahko popestrijo jesenske dni. Naj ne bo odveč tudi opomnik, da je knjiga vedno odlično darilo.


Najbolj prodajane pri nas

V seznam najbolj prodajanih knjig v Sloveniji lahko z velikim veseljem uvrstimo kriminalko slovenskega pisatelja Tadeja Goloba – Jezero, ki se po mnenju Mihe Mazzinija postavlja celo ob bok skandinavskim avtorjem. Družbo mu delata še dva priznana avtorja, in sicer Kresnikov nagrajenec in nagrajenec Prešernovega sklada Goran Vojnović, avtor Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela,  z romanom Figa; ter Drago Jančar z romanom In ljubezen tudi, postavljenim v medvojni in povojni Maribor.

Seznam tujih avtorjev je zelo raznolik. Yuval Noah Harari nam v knjigi Homo Deus - Kratka zgodovina prihodnosti pogled iz zgodovine (ki jo obravnava v knjigi Sapiens) provokativno usmerja v prihodnost. Zelo prodajana pri nas je tudi svetovna uspešnica Louise L. Hay Življenje je tvoje. V tej knjigi za samopomoč avtorica opozarja na moč pozitivne misli. Ob tem je potrebno omeniti tudi eno najbolj branih publicističnih knjig na Hrvaškem, in sicer Ingrid Divković: VAS J**E EGO?, ki govori o nevidnem morilcu, tihem sovražniku in razdiralcu družin – g. Egu.

Našega pregleda ne moremo zaključiti brez zgodbe o Igri prestolov, ki v svetu žanje uspehe tako v tiskani obliki kot na malih ekranih. Svet ledu in ognja avtorjev George R.R. Martin et al. Dosega same vrhove prodaje pri nas.  Gre za bogato ilustrirano knjigo z več kot 170 barvnimi umetninami, ki orisujejo izčrpno zgodovino Sedmih kraljestev.

Najbolj prodajane v tujini

Če smo zgornji seznam zaključili s fantazijami, naj ga tu tudi nadaljujemo. Philip Pullman je izdal nov fantazijski roman La Belle Sauvage: The Book of Dust Volume One. Z novo uspešnico se ponaša tudi Dan Brown – Origin. S poezijo nas navdaja indijska avtorica Rupi Kaur. Na lestvicah se pojavljata kar dve njeni uspešnici, in sicer Milk and Honey, zbirka poezije in proze o preživetju ter dolgo pričakovana druga zbirka The Sun and Her Flowers.

Knjige za samopomoč so vedno zelo aktualne. Tokrat uspehe žanje The Subtle Art of Not Giving a F*ck (dostopna tudi v slovenskem prevodu z naslovom Dol mi visi) Marka Mansona, ki tematiko samopomoči obravnava na precej bolj neposreden način, kot smo ga sicer vajeni.

Brez dobre hrane ne gre, zato za konec na seznam dodajmo še The Christmas Chronicles Nigela Slatera, kuharsko knjigo, ki je več kot to – predstavlja avtorjevo ljubezen do zime, zgodb dekoracij, hrane, skratka vsega, kar se dotika  tega čarobnega obdobja leta.

Tik pred izdajo

Pred vrati je novo leto, v katerem je s strani bralcev najbolj pričakovana knjiga avtorice Petdeset odtenkov E.L. James - Darker: Fifty Shades Darker as told by Christian.

Zahtevnejšim bralcem bo na voljo delo Jamile Rizvi, glasu mladih Avstralk, z naslovom Not Just Lucky s svežim in modernim pogledom na feministična vprašanja ter Rock in a Hard Place - Orlanda Crowcrofta o metalski  in rokovski sceni na Bližnjem vhodu, ki združuje zgodovinsko sprte strani.

Naj zadiši po kavi ali čaju, udobno se namestite in odpotujte v svet, ki nam ga izrisujejo pisatelji in pesniki.