separator separator
 

Priporočila glede varnega spletnega dostopa in uporabe On-line storitev Erste Carda ter varnih spletnih nakupov

Uporabniki lahko z upoštevanjem teh priporočil pomembno izboljšajo raven varnosti pri prebiranju vsebine na spletni strani Erste Carda (v nadaljevanju: EC), uporabi On-line storitev in spletnem nakupovanju.

Priporočila glede varnosti vašega osebnega računalnika


1. Za ogledovanje in uporabo spletne strani EC ali za uporabo On-line storitev EC ni potrebno nameščati dodatne programske opreme

Erste Card ne zahteva namestitve nobene dodatne programske opreme. Nikoli ne nameščajte programa, za katerega se zatrjuje, da je kakorkoli povezan z Erste Cardom!

2. Uporaba varnega računalnika

Ne dostopajte do On-line storitev Erste Carda z računalnika, do katerega ima dostop veliko ljudi. Poskusite onemogočiti dostop do računalnika osebam, ki jim ne zaupate.

3. Uporaba programov za zaščito pred virusi

Da bo na računalniku vedno posodobljena različica programske zaščite proti virusom, je nujno omogočiti samodejno nadgradnjo in posodabljanje protivirusnega programa. Zaželeno je tudi, da se v operacijskem sistemu vključi požarni zid, s čimer se prepreči neželena in nedovoljena komunikacija.

4. Ustrezno in redno vzdrževanje računalnika

Če sumite, da je vaš računalnik okužen z virusom ali škodljivo programsko opremo, oziroma ste ugotovili, da je okužen, sledite priporočilom na spletni strani https://www.varninainternetu.si/ . Uporabljajte le računalnik, ki je redno posodobljen z najnovejšo licenčno različico operacijskega sistema. Spletni brskalnik mora biti redno posodobljen in opremljen z najnovejšimi popravki proizvajalca. V spletnem brskalniku vključite še filtriranje lažnega predstavljanja.

5. Uporaba najnaprednejših in najpogosteje uporabljenih spletnih brskalnikov

Spletne brskalnike je potrebno redno posodabljati. Izogibajte se uporabi nepotrebnih dodatkov v brskalniku. Poleg tega ni priporočljivo nalaganje dodatkov s sumljivih in nepreverjenih spletnih mest. Obvezno je treba vključiti samodejno nadgradnjo dodatkov, kot so PDF-pregledovalnik (Adobe Reader, FoxIT), Adobe Flash, Microsoft Silverlight. Vedno morajo biti vključeni spletni filtri proti škodljivim spletnim stranem (Block reported web forgeries, SmartScreen Filter ...).

6. USB ključi, spominske kartice in CD- ali DVD-pogoni

Ob uporabi ali priključitvi zunanjih enot je potrebna posebna pozornost. Zunanji nosilci podatkov (USB ključki, CD- ali DVD-pogoni, SD-kartice, XD-kartice in zunanji trdi diski) so lahko potencialni vir škodljive programske opreme. Poskrbite, da boste vključili dodatno zaščito pred tako strojno in programsko opremo, in/ali na svojem računalniku pred priključitvijo teh naprav namestite protivirusno zaščito.

7. E-sporočila, ki jih pošljejo neznani pošiljatelji in sumljiva vsebina

Eden najpogostejših načinov za povzročitev škode računalniku so e-sporočila s sumljivo vsebino, ki jih pošlje neznani pošiljatelj. Ne odpirajte prilog v takih e-sporočilih niti ne klikajte na povezave v telesu e-sporočila. E-sporočila so lahko ponarejena, zato pred odprtjem sumljivega e-sporočila preverite identiteto pošiljatelja.


Priporočila v zvezi z varno uporabo spletnih mest in On-line storitev Erste Carda


1. Izogibajte se spletnim mestom z nezakonito programsko opremo in vsebino ter sumljivim spletnim stranem.

Zaradi možnosti nenamernega prenosa raznih škodljivih vsebin z nepreverjenih spletnih mest je najbolje, da do teh spletnih mest ne dostopate z istim računalnikom, prek katerega obiskujete On-line storitve Erste Carda ali opravljate spletne nakupe, ampak raje uporabljajte drug računalnik. Izogibajte se poganjanju zagonskih datotek na vašem računalniku, prenesenih s sumljivih in nepreverjenih spletnih mest. Če bi se take datoteke kljub temu zagnale na osebnem računalniku, je priporočljivo preveriti ime podpisanega izdajatelja, če pa aplikacija ni podpisana, je njena namestitev odsvetovana..

2. Ob vsakem dostopu do On-line storitev Erste Carda ali spletnem nakupovanju obvezno preverite naslov spletnega mesta.

Najverjetnejša možnost za napad je, da se v pristni spletni naslov Erste Carda oziroma spletne trgovine podtakne en znak, zaradi katerega se spletni naslov sicer razlikuje od izvirnega, a uporabnik te razlike ne opazi. Ta znak je lahko pika, pomišljaj ali neka črka, ki je vpisana tako, da je spletni naslov na prvi pogled zelo podoben izvirnemu.

3. Varnost uporabniškega imena in gesla

Nikoli ne razkrijte ali javno objavite osebnih podatkov za dostop do On-line storitev Erste Carda, številke vaše kartice ali drugih podatkov z vaše kartice (npr.  PIN, datum veljavnosti, CVV2 številka, itd.). S tem bi bil napadalcu omogočen neposredni dostop do vaših osebnih podatkov in nastavitev storitve.

4. Shranjevanje zaupnih informacij na računalniku

Izogibajte se zapisovanju in shranjevanju osebnih podatkov, potrebnih za dostop do On-line storitev Erste Carda ali katerih koli podatkov o vaši Diners Club kartici, na svojem računalniku, saj jih je mogoče iz zunanjega sveta (svetovnega spleta) zelo preprosto najti. Priporočljivo je, da se podatki za dostop do On-line storitev Erste Carda (uporabniško ime in geslo) ali o vaši kartici Diners Club, ki jo uporabljate za spletne nakupe, ne shranjujejo niti v sklopu spletnega brskalnika.

5. Obvestilo o spremembi uporabniškega imena ali gesla v zvezi z vašimi On-line storitvami Erste Card

Erste Card vas nikoli ne bo pozival k podajanju osebnih podatkov (uporabniško ime in geslo). Podatkov za dostop do On-line storitev Erste Card in podatkov o vaši Diners Club kartici ne pošiljajte po e-pošti, niti jih ne razkrivajte po telefonu. Če vendarle opazite tako aktivnost ali ste dobili zahtevek za navedbo uporabniških podatkov za dostop do On-line storitev Erste Carda, takoj pokličite na telefonsko številko +386 (0) 5617 808 kontaktnega centra Erste Card ali pišite na spletna.varnost@erstecard.si ter prijavite tak dogodek.


Kako Erste Card skrbi za vašo varnost


1. Potrdilo o delu s spletnim sistemom On-line storitve Erste Card

Da boste kot uporabnik prepričani, da komunicirate s ponudnikom (strežnikom) On-line storitev Erste Card, smo zagotovili certifikat svetovno znanega internetnega podjetja Sectigo, s katerim se potrjuje naša identiteta. Certifikat si lahko ogledate na domači strani On-line storitev Erste Card, pri čemer v polju s spletnim naslovom kliknete na sliko ključavnice. Naziv ponudnika, ki je naveden v naslovnem polju vašega spletnega brskalnika, mora biti stalno povsem enak nazivu, navedenem v certifikatu – online.erstecard.si.

2. Varstvo podatkov

Vsi podatki, ki se izmenjujejo v sklopu On-line storitev Erste Card, so varovani s šifriranjem SSL. Povezava med vašim računalnikom in On-line storitvami Erste Card se vzpostavlja z uporabo SSL (Secure Sockets Layer). Vsak podatek v komunikaciji v On-line storitvah Erste Card se šifrira, šele nato se prenese spletnemu strežniku Erste Card, kjer se dešifrira s ključem, ki ga ima le Erste Card. Podobno so zaščiteni tudi podatki, ki jih Erste Card pošilja vam.

3. Samodejna odjava

Če po prijavi v sistem več kot 10 minut ne uporabljate On-line storitev Erste Card (na primer, če morate nekaj nujnega opraviti na nekem drugem mestu), boste samodejno odjavljeni iz On-line storitev Erste Card. Za nadaljevanje dela v On-line storitvah Erste Card se morate znova prijaviti v sistem. S tem se preprečuje neželeni dostop do pregleda po vaših karticah in transakcijah v času, ko niste pri računalniku.

3. Varni spletni nakupi

Erste Card za izvajanje spletnih nakupov z vašo Diners Club kartico zagotavlja močno avtentikacijo s pomočjo storitve ProtectBuy. Na prodajnih mestih, ki omogočajo to storitev, je za izvedbo nakupa potreben dodaten korak – avtentikacija. Avtentikacija se izvede z uporabo dveh med seboj neodvisnih elementov. Za potrditev nakupa je potreben vpis enkratne SMS kode, ki jo  ob izvedbi nakupa prejmete na vaš mobilni telefon ter osebnega gesla, ki ga nastavite pri vstopu na On-line storitve (https://online.dinersclub.si). Več informacij o opravljanju varnih spletnih nakupov z vašo Diners Club kartico prek storitve ProtectBuy najdete na www.dinersclub.si